طرز تهیه سیر قلیه؛ خورش محبوب و نوستالژیک گیلانی
به گزارش وبلاگ شیرین، با طرز تهیه سیر قلیه، یکی از لذیذترین خورش های گیلانی آشنا شوید و با طبخ آن در منزل، عطر و بوی غذاهای شمالی را به خانه خود بیاورید.

خورش سیر قلیه، یکی از غذاهای شمالی محبوب و قدیمی است که اصالت آن به استان گیلان برمی گردد. مرغ، اردک، غاز یا قرقاول، لپه، برگ سیر تازه و تخم مرغ از مواد اصلی تشکیل دهنده این خورش هستند. البته در بعضی طرز تهیه ها از سیر تازه، پیاز، شوید خشک و زعفران نیز استفاده می گردد. سیر قلیه را معمولا با کته و همراه با سیر ترشی و ترب سفید سرو می نمایند. خورش سیر قلیه، غذایی بسیار مقوی و مفید است و از خواص مصرف آن می توان به تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان سرماخوردگی، کاهش فشار خون، جلوگیری از تشکیل لخته خون، کاهش کلسترول، یاری به داشتن عمر طولانی و پیشگیری از آلزایمر اشاره نمود. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با طرز تهیه سیر قلیه و فوت و فن های کوزه گری آن آشنا کنیم.
هرآنچه باید درباره خورش سیر قلیه بدانید:
- طرز تهیه سیر قلیه گیلانی
- نکات مهم برای تهیه خورش سیر قلیه
- فواید خورش سیر قلیه
- طعم خورش سیر قلیه
طرز تهیه سیر قلیه گیلانی
مواد لازم برای 3 تا 4 نفر
- پنج قاشق غذاخوری لپه
- سه دسته برگ سیر ریز خرد شده
- 3 تا 4 عدد تخم مرغ
- 3 تا 4 تکه مرغ
- نمک، فلفل، زردچوبه، دارچین به مقدار لازم
طرز تهیه سیر قلیه
مرحله اول (آماده سازی لپه):
لپه ها را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن ها را عوض کنید تا نفخ لپه گرفته گردد و زودتر بپزد. سپس آب آن ها را خالی کنید و در یک قابلمه آب تازه، روی حرارت میانه گاز به صورت جداگانه بپزید؛ اما مراقب باشید که لپه ها له نشوند.
مرحله دوم (آماده سازی مرغ):
مرغ را به صورت جداگانه به همراه زردچوبه، نمک، فلفل سیاه و یک عدد پیاز چهار قاچ شده و کمی آب در بک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا آب به جوش آید. کف جمع شده روی آب را با یک قاشق جمع کنید و دور بریزید. شعله گاز را کمی کنید تا مرغ بپزد. سپس آن ها را از آب مرغ دربیاورید و در یک تابه با روغن کمی سرخ کنید. مرغ های سرخ شده را مجددا در آب بگذارید. لپه پخته شده را به آن اضافه کنید.
مرحله سوم:
مقداری روغن را در یک قابلمه مناسب بریزید و قابلمه را روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا روغن داغ گردد. برگ سیر ریز خرد شده را به همراه نمک، فلفل و زردچوبه در قابلمه بریزید و مواد را با هم تفت دهید تا آبش کشیده گردد و مقداری سرخ گردد.
مرحله چهارم:
تخم مرغ ها را در ظرفی بشکنید و هم بزنید. سپس آن ها را به برگ سیر سرخ شده در قابلمه اضافه کنید.
مرحله پنجم:
مخلوط برگ سیر و تخم مرغ را به مرغ اضافه کنید و اجازه دهید که کم آب گردد و جا بیفتد.
نکات مهم برای تهیه خورش سیر قلیه با مرغ
- اگر فراموش کردید که لپه را از قبل خیس کنید، حتما یک بار آن را در آب بجوشانید و آب آن را خالی کنید. این کار را یک بار دیگر تکرار کنید و سپس لپه را با آب تازه بپزید.
- حجم برگ سیر، پس از سرخ کردن نصف خواهد شد؛ پس در استفاده از آن برای تهیه این خورش خوشمزه گیلانی، دست و دل باز باشید.
- از ساقه های سیر در تهیه خورشت استفاده نکنید و سعی کنید فقط برگ سبز سیر را در خورش بریزید.
- شما می توانید به جای گوشت مرغ از گوشت اردک یا غاز نیز بهره ببرید.
- اگر از مرغ کوچک یا اردک برای تهیه خورش استفاده می کنید، آن را پس از شستن و تمیز کردن به صورت درسته بپزید و به خورش اضافه کنید.
- توجه داشته باشید که خورش سیر قلیه گیلکی با مرغ، یک خورش کم آب است؛ پس آب مرغ را به مقدار به خورش اضافه کنید و اجازه دهید تا آب خورش کم گردد.
- می توانید از زعفران دم نموده نیز برای خوش عطر کردن این خورش بهره ببرید.
- بعضی افراد، کمی شوید خشک نیز به این خورش اضافه می نمایند.
- افزودن کمی سیر رنده شده به برگ سیر در حال سرخ شدن، طعم این خورش را بهتر می نماید.
- اضافه کردن آبغوره به خورش اختیاری است و می توان آن را حذف کرد.
- به جای آبغوره می توان از آب نارنج یا آب لیمو نیز استفاده کرد.
- بعضی افراد تخم مرغ هم زده را در آخرین مرحله به خورش اضافه می نمایند و پس از پخت آن در خورش، غذا را سرو می نمایند.
- در بعضی از طرز تهیه ها از پیاز سرخ شده نیز در غذا استفاده می گردد.
- طرز تهیه سیر قلیه بدون لپه بسیار ساده است و کافی است لپه را از طرز تهیه حذف کنید؛ البته باید بدانید که لپه از مواد اصلی تشکیل دهنده این خورش اصیل گیلانی است و بهتر است که حذف نگردد.
فواید خورش سیر قلیه
ماده اصیل تشکیل دهنده خورش سیر قلیه، برگ سیر است که ویتامین B6، ویتامین C، مس، کلسیم، آهن، منیزیم، منگنز و سلنیوم دارد. در ادامه شما را با بعضی از خواص شگفت انگیز برگ سیر آشنا خواهیم کرد.
- کنترل سطوح کلسترول خون: برگ سیر، مقدار LDL و HDL (چربی خوب و چربی بد) را در جریان خون کنترل می نماید و مقدار چربی را پایدار نگه می دارد.
- بهبود گردش خون: سیر مانع از مسدود شدن جریان خون به وسیله چربی می گردد و به همین علت، گردش خون به حالت مطلوب می رسد.
- جلوگیری از بالا رفتن فشار خون: برگ سیر، فشار خون را پایین می آورد و به تثبیت فشار خون نیز یاری می نماید.
- جلوگیری از بروز حمله قلبی و کاهش ریسک سکته مغزی: یاری به سلامت قلب و عروق و بعلاوه مغز از مهم ترین خواص برگ سیر است.
- بهینه سازی جربان خون: برگ سیر به اکسیژن رسانی کافی خون به ارگان های بدن یاری می نماید. ضمناً، برگ سیر از ابتلا به هرگونه بیماری مرتبط با سلامت خون نیز جلوگیری می نماید.
- کاهش قند خون: برگ سیر، قند خون را کاهش می دهد و سطح قند خون را بهینه سازی می نماید؛ بنابراین برگ سیر را به عنوان گیاهی مفید برای جلوگیری از دیابت می شاسند.
- افزایش گلبول های خون: برگ سیر، خون را برای فراوری گلبول قرمز تازه در داخل بدن تحریک نموده و بعلاوه روند ساخت گلبول های سفید را در زمان بروز بیماری تسریع می نماید.
طعم خورش سیر قلیه
خورش سیر قلیه، خورش خوش طعم گیلانی است که با عطر و بویی اشتهاآور در کنار کته، دل شما را خواهد برد. سیر قلیه، غذایی مناسب برای فصول سرد است؛ زیرا برگ سیر تازه در فصل پاییز و زمستان در بازار در دسترس است و شما می توانید این خورش را با مواد غذایی تازه تهیه کنید. سیر قلیه، طرز تهیه ساده ای دارد و به سرعت در خانه آماده می گردد. این خورش با فواید فراوان و طعمی دلچسب، هر سیلقه ای را راضی خواهد نمود؛ پس در درست کردن آن درنگ نکنید.
اگر دوست دارید یک سیر قلیه خوشمزه در خانه درست کنید، دست به کار شوید و چنانچه پیروز به تهیه این خورش خوشمزه شدید، حتما از آن عکس بگیرید و با تگ کردن وبلاگ شیرین در اینستاگرام (@)، تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید. بعلاوه در صورت تمایل، تجربه های خود را با ما و دیگر کاربران وبلاگ شیرین در زیر همین مقاله به اشتراک بگذارید.
پرسش های متداول
طرز تهیه سیر قلیه گیلانی با مرغ چیست؟
برای تهیه سیر قلیه گیلانی با مرغ باید برگ سیر خردشده را تفت دهید و تخم مرغ ها را به آن اضافه کنید. در قابلمه ای دیگر، مرغ را بپزید؛ سپس مقداری سرخ کنید و مجددا به آب مرغ برگردانید. لپه پخته و مخلوط برگ سیر و تخم مرغ را به مرغ اضافه کنید و اجازه دهید که غذا جا بیفتد.
طرز تهیه سیر قلیه بدون لپه به چه شکلی است؟
طرز تهیه سیر قلیه بدون لپه بسیار ساده است و کافی است لپه را از طرز تهیه حذف کنید؛ البته باید بدانید که لپه از مواد اصلی تشکیل دهنده این خورش اصیل گیلانی است و بهتر است که حذف نگردد.
منبع: کجارو / aparat.com / مجله کسب و کار بازده / نمناک / chishi.ir / افق کوروش